Beyond.pl i RETN zacieśniają współpracę

Międzynarodowy dostawca usług sieciowych RETN uruchomił nowy węzeł telekomunikacyjny w Data Center 2 Beyond.pl pierwszym w Polsce centrum danych z najwyższym certyfikatem bezpieczeństwa Rated 4 wg ANSI/TIA-942. To drugi węzeł RETN dla poznańskiej marki i jedenasty w Polsce.

Beyond.pl to pierwsze w kraju neutralne telekomunikacyjnie data center oferujące obecnie dostęp do ponad 20 operatorów krajowych i międzynarodowym. – Bycie neutralnym telekomunikacyjnie to jedna z naszych podstawowych wartości – zaznacza Bartłomiej Danek, wiceprezes Beyond.pl. – Współpraca z czołowymi dostawcami klasy Tier-1, takimi jak m.in. RETN, umożliwia nam oferowanie klientom swobody zawierania umów z wybranym przez siebie operatorem – dodaje. Aby otrzymać wspomniany certyfikat Rated 4, Data Center 2 musiało spełnić restrykcyjne warunki z czterech obszarów: architektury, mechaniki, zasilania i telekomunikacji właśnie.

RETN rozpoczął współpracę z Beyond.pl w 2013 roku, wdrażając pierwszy węzeł w Data Center 1. – Od tamtej pory wiele się zmieniło, ponieważ nasza firma szybko się rozwinęła i znacząco zwiększyła swoją przepustowość w Europie – mówi Daniel Jasiński, Managing Director w RETN Poland Sp. z o.o. Obecnie operator posiada ponad 32 tys. km światłowodu w europejskiej sieci łączącej 29 krajów z Europy, Azji i Ameryki Północnej. – Nowy węzeł RETN w Data Center 2 koresponduje z naszymi wcześniejszymi sukcesami w tym regionie. Jesteśmy zadowoleni, że mamy tak nowoczesne i bezpieczne centrum danych w naszej sieci – dodaje.

Podobnie jak w przypadku dostępności przechowywanych zasobów, także w zakresie telekomunikacji Beyond.pl stawia na redundantne rozwiązania oraz ciągłość transmisji danych. Oba poznańskie data center połączone są ringiem światłowodowym w celu zagwarantowania lepszej łączności. Beyond.pl jest także współinicjatorem i założycielem Poznańskiego Punktu Wymiany Ruchu Internetowego (ang. Poznan Internet eXchange, w skrócie PIX). Dzięki skróceniu ścieżki routingowej oraz czasu odpowiedzi serwerów podłączone firmy mają jeszcze lepszy dostęp do zasobów internetowych, m.in. aplikacji należących do Google za sprawą bliskich serwerów Google Global Cache.

Do pobrania:

Beyond.pl i RETN zacieśniają współpracę